Clusters

Een cluster is een programma van een halve dag waarin een waaier aan kunst, debat en media aan bod komen, telkens vanuit een maatschappelijke betrokkenheid, telkens rond een centraal thema. We willen met de clusters een breed forum bieden rond actuele vragen waar jongeren, specifiek uit de richtingen TSO en BSO, mee geconfronteerd worden. Artiesten en prominente figuren gaan de dialoog aan met jongeren en bieden stof tot discussie en reflectie. We betrekken de leerlingen op een actieve manier. We mixen scholen, laten hen in kleine groepen werken, vragen om directe stellingname, ...
Het is een kleine onderzoekscel waarin we meningen van jongeren samenbrengen en confronteren met die van keynote sprekers. Nadien delen we de resultaten met de scholen en de umwelt. Inschrijven kan via scholen@villanella.be

Hieronder vindt u een kort overzicht van de afgelopen clusters. 

Cluster Religie (6/2/17 - 7/2/17 - DE Studio)

Geloof jij in God? Zo ja, welke dan? En wat als je niet in God gelooft, loop je dan verloren of kan je ook ergens anders zingeving vinden? Hebben we met zijn allen niet meer nood aan gezamelijke rituelen? Het theatergezelschap SKaGeN gaat met jullie op zoek naar antwoorden. Lees het Cluster Religie Magazine. Bekijk het fotoverslag. 

Cluster Grafixx (25/11/16 - DE Studio)

Het festival Grafixx blaast elke herfst een wervelwind van print en papier door Antwerpen. Maar wist je ook dat je als leerling zelf al wat grafische stappen kunt zetten tijdens de Cluster Grafixx, die aa nhet festival vooraf gaat? Neem deel aan workshops, lezingen en zie hoe expo's en animatiefilms worden gemaakt.

Cluster Het Goede Leven (27/10/16 - 28/10/16 - DE Studio) 

Goed leven, hoe doe je dat? De aarde warmt op, er blijven steeds meer mensen bijkomen, de natuur staat onder druk. Kunnen we ons goede leven behouden in een wereld in verandering? Hoe pakken we dat duurzaam aan?

---

Cluster Identiteit & Seks

Jongeren komen tegenwoordig via het internet met veel zaken in aanraking. Wij willen het thema identiteit, relaties en seks op een wetenschappelijke manier benaderen. Dit combineren we tijdens de Cluster met een artistiek programma. We openen de Cluster met lezingen van professoren en ervaringsdeskundigen die de materie op een begrijpelijke manier kunnen overbrengen. Nadien vinden er zowel serieuze, ludieke als artistieke workshops plaats. Er is altijd oog voor verschillende etnische achtergronden die andere aspecten van identiteit naar voren schuiven. De jongeren kunnen in debat gaan en worden uitgedaagd te praten, te voelen en te beleven. Het is een kennismaking met identiteit in de ruime betekenis van het woord, met aandacht voor elke cultuur.

Een kleine greep uit het programma:

Paul Enzlin is hoofd van het Interfacultair Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen en programmadirecteur van de POC Familiale en seksuologische wetenschappen - Faculteit Geneeskunde. Hij is daarnaast ook orhtopedagoog, seksuoloog en relatie- en gezinstherapeut. De professor leidt het programma in met een uiteenzetting over 'Wat is normaal en wat is abnormaal in seksualiteit?', op maat van 17 à 18-jarigen. 

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver en zal het in kleine praatgroepen hebben over de biologie van seks en de evolutie van seksualiteit doorheen de geschiedenis. Het hoofdstuk over seks uit het boek Het succes van slechte seks wordt enigszins als insteek gebruikt voor de gesprekken.  

Stijn Vranken, Antwerpse stadsdichter, begeleidt de jongeren in kleine groepen bij het schrijven van een liefdesbrief, een mooi tegengewicht voor de korte diry talk die tegenwoordig via sms wordt gehanteerd.

Het YouTube-filmpje over deze cluster vind je hier. Een eerdere cluster over seks en identiteit kwam er al in 2015. 

Cluster Fair Fashion

Liggen jongeren wakker van de immense schaal van de mode-industrie en het effect op mens en milieu? Tijdens de cluster Fair Fashion zoeken we het samen met de jongeren uit, via lezingen van ervaringsdeskundigen uit het werkveld - zowel uit de modewereld als ngo's - en via creatieve workshops waarin jongeren aan den lijve ondervinden dat kleren geen stille dood sterven wanneer ze er wat minder fris uitzien.

Een uitgebreid verslag van de cluster, die plaatsvond in oktober 2015, vind je hier

Cluster Moneytalks

Villanella verkent de wereld van het geld. Geld. Iedereen praat er over. Eén procent van de bevolking heeft er veel van. Jong en oud dromen er van. Het beheerst emoties en huishoudens. In januari en februari gaat Villanella op reis in de wereld van het geld.

Bekijk hier het fotoverslag.
De cluster over geld vond voor het eerst plaats in 2013 en kreeg in 2015 een tweede editie.

Cluster Krachtvoer

In deze cluster willen we 'voedsel' verkennen in al zijn verschijningsvormen. Wat op je bord ligt, heeft een impact op jezelf én op de wereld. Moet je een dier kunnen doden als je graag een biefstuk eet? Wat is de echte prijs van een hamburger? Wat is het verschil tussen een bio-boer en een gewone boer? Hoeveel vierkante meder heb je nodig om jezelf te voeden? Gaan we echt dood als er geen bijen meer zijn? Het programma komt in stand i.s.m. Barbara, Jo en Mayken die samen de veelgelezen blog ‘Alle dagen honger’ runnen.

De cluster over voeding vond voor het eerst plaats in 2013 en kreeg in 2014 een tweede editie.

Cluster Eerste Keer 

De kans bestaat dat leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs voor de eerste keer naar de stembus moeten. Maar op wie gaan ze stemmen en waarom eigenlijk? Wat zijn de mogelijke gevolgen? En waarom mag je er dus van wakker liggen? Wie bestuurt binnenkort Vlaanderen? En wat betekent Vlaams, federaal en Europees eigenlijk voor jongeren? We zetten uw leerlingen op schoot bij politici, journalisten, opiniemakers en theatermakers.

De cluster 'Eerste Keer' vond voor het eerst plaats in 2009, en kreeg in de verkiezingsjaren 2012 en 2014 een tweede en derde editie.

Cluster Love is a Stranger

500 Antwerpse jongeren uit de derde graad secundair onderwijs debatteerden samen met enkele opiniemakers over diversiteit en samenleven in de stad. De deelnemende leerlingen (17 - 18 jaar) kwamen zelf uit het op zich al bijzonder diverse Antwerpse stadsonderwijs (BSO, TSO, KSO en ASO).

De cluster Love is a Stranger vond plaats in 2012.

Cluster Congo 50

Congo 50 dompelt u onder in een mix van kunst, politiek, stand-up en journalistiek. Een alternatieve les geschiedenis over 50 jaar onafhankelijkheid van Congo. Wat betekende ‘onze Kongo’ toen voor de Congolezen, voor de Belgische kolonialen en missionarissen? En hoe gaan we nu (50 jaar later) om met ons gezamenlijk verleden?

De cluster Congo 50 vond plaats in 2010.

Cluster Gamezone

Videogames zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We zwaaien met de Wii, spelen met vrienden op Facebook of we verdwalen in de World of Warcraft. Gamezone is het enige festival over games in België. Je kunt er natuurlijk volop gamen, maar je vindt er ook een pak informatie en lezingen. Er zijn kunstinstallaties, concerten, films, dj-sets.

De Cluster Gamezone vond voor het eerst plaats in 2006 en kreeg een vervolg in 2008 en 2010.