De Nacht van de Journalistiek

januari 2015

Je bent jong en je wil wat in de media

De berichten zijn somber. De vergoedingen van freelance medewerkers zijn in vrije val. Voor foto ‘s wordt nauwelijks nog betaald. De verdienmodellen zijn in verandering.
Wat zijn de perspectieven voor jong talent dat in de journalistiek, c.q. de media wil gaan werken? Waar kun je je verhaal nog kwijt? Welke verhalen werken? Waar moet je beginnen?

Villanella focust tijdens De Nacht van de Journalistiek, die plaatsvindt op zaterdag 31 januari 2015 in DE Studio, op oplossingen en nieuwe ontwikkelingen. We nodigen decision-makers uit, maar ook jonge mensen die hun dingen vanuit een DIY-mentaliteit aanpakken.

Op het programma o.a.:
• Lancering van het nieuwe kunsttijdschrift Oogst dat bewust kiest voor slow journalism.
• Speech Mark Coenen n.a.v. zijn carrièreswitch.
• Keynote over de toekomst van de journalistiek door Tim Verheyden.
• Debat DIY-journalisten o.l.v. Johan van Rooy (Zenzero). Met o.a. Emma Lesuis (Vranckx), Chloé Bauwens (TV Familie, BLIK, Joepie), Jimmy Van Der Velde (Vertigo, Enola) en Wouter Elsen.
• Drie generaties fotografen: Herman Selleslags, Nick Hannes en An-Sofie Kasteleyn houden spreekuur. Je mag in hun archief snuisteren en al je prangende vragen stellen. Lieven Van Assche modereert nadien een debat waarin drie topfotografen: Jesse Willems, Nick Hannes en An-Sofie Kesteleyn hun licht laten schijnen op de evolutie van de beeldjournalistiek en de verloning van hun werk.
• Rum en Roem: live radio met Katharina Smets en Maarten Inghels.
• De avond wordt stomend afgesloten met een party met o.a. dj K-Trane aka Kristoff Tilkin van Humo.

De lancering en feestelijke inhuldiging van Oogst: een nieuw onafhankelijk magazine over beeldende kunst, literatuur en film, dat in tijden van clicks en snelheid bewust kiest voor papier en traagheid. Oogst negeert opzettelijk de actualiteit waardoor de diepgravende interviews, de essays die een persoonlijke invalshoek bieden op kunst en de literaire verhalen van gevestigde waarden en opkomend talent tijdloos worden. Oogst verzamelt niet alleen unieke content, maar daagt kunstenaars en auteurs ook uit om zich buiten hun comfortzone te wagen. Daarnaast gidst Oogst je doorheen de gigantische hoeveelheid die de kunst-, literatuur- en filmgeschiedenis heeft voortgebracht door ondergesneeuwde parels en gloednieuw werk op te graven. Auteurs maken een hoogstpersoonlijke keuze en laten je in hun stukken het plezier, de schoonheid of de ontroering voelen de ze zelf ervaren bij een werk, oeuvre of kunstenaar.
Vier keer per jaar publiceert Oogst het resultaat van deze zoektocht in de hoop onder woorden te brengen waarom kunst, literatuur en film je zo kunnen raken.
Oogst. Een tentoonstelling op papier.
Met in de eerste jaargang Wim Helsen, Rinus Van De Velde, Nicolas Provost, Herman Selleslags, Jan de Cock, Jan Postma, Brecht Vandenbroucke, Maartje Wortel en nog ongelooflijk veel meer.