De Stad van Elsschot - Jolly Joker Zomerclub

2010

 

Elsschot on the dark side

De Jolly Joker heeft nooit bestaan. Er was geen café met die naam in de Zakstraat. Dus moest die worden uitgevonden.

 

Daar zorgen Villanella en 5 voor 12 voor, die voor De Stad van Elsschot een nieuwe tijdelijke zomerclub presenteren. Dit pop-up ‘house of pleasure’ biedt  zes weken lang literair, muzikaal en burlesk plezier met op vrijdagnacht de Elsschot tapes in een programma van Villanella en Radio Modern. ’s Zaterdags wordt de Jolly Joker een muziekclub met concerten van Belgische en internationale pop- en rockbands. Daarna verzorgen party dj’s de soundtrack van uw nacht.

 

Acht weekends lang staat Jolly Joker in het teken van de dark side van Elsschot, een schrijver die men dacht te kennen als een enigszins mysterieus literair talent met een moeizaam huwelijk en een burgerlijk kunstliefhebber met verstand van zaken. Maar achter dat deftige pak gaat een zachte anarchist schuil die het niet zo nauw neemt met de burgerlijke waarden en normen. Elsschot was ook een wat dubieuze marketeer en een polyamore meneer – dingen waar je zelfs in de 21ste eeuw niet gemakkelijk mee weg komt.

De Jolly Joker is het scharnier tussen Elsschot en 2010. Hedendaagse schrijvers gaan aan de slag met teksten van Elsschot. ’s Mans poëzie krijgt de Poetracks-behandeling. Deze zomer pluggen verschillende popmuzikanten hun versterker in een gedicht van Elsschot. De multimedia-performance-groep Radio Modern blaast nieuw, hitsig leven in de burlesque: een kruising van cabaret en striptease, even grappig als geil, erg populair in de tijd van Elsschot. Elsschot zag het origineel, deze zomer staat in Antwerpen een uitstekende kopie slash update.

 

“Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”? Niet in de Jolly Joker!