Grafixx

Grafixx is één grote ode aan print en papier, aan jong talent en artistieke durf. Villanella haalt jaarlijks een nieuwe lichting grafische kunstenaars en onafhankelijke uitgeverijen naar De Studio voor een festivalweekend vol lezingen, tentoonstellingen en het enige echte zine fest van Antwerpen. Daarnaast zijn er ook live tekenimprovisaties op muziek, workshops voor groot en klein en een swingend feest!

De eerste editie van Grafixx vond plaats van zaterdag 1 tot en met zondag 2 december 2012.
De tweede editie: van vrijdag 30 november tot en met zondag 1 december 2013.
De derde editie: van vrijdag 28 tot en met zondag 30 novemeber 2014.
De vierde editie: van vrijdag 20 tot en met zondag 22 november 2015.
De vijfde editie: van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november 2016.
De zesde editie: van vrijdag 24 tot en met zondag 26 november 2017.
De zevende editie: van vrijdag 30 november tot en met zondag 2 december 2018.
De achtste editie: van vrijdag 22 tot en met zondag 24 november 2019.

 

Grafixx is méér dan een festival rond grafische kunsten. Onze halfjaarlijkse verdiepende avond Grafixx EXTD. brengt verschillende sprekers uit het veld samen rond aspecten van illustratie, strip, beeldende kunsten, literatuur en ontwerp.

De eerste editie van Grafixx EXTD. vond plaats op 23 oktober 2018.

Op het Grafixx EXTD.#1-programma stond onder andere een lezing van Klaas Verplancke over de rol van sociale media in illustratie. Verzamelaars Johan Pas en Dick Wessels kwamen hun collecties kunstenaarsboeken voorstellen. Maar er was ook plaats voor een debat tussen stripkenner Roel Daenen (Stripgids), Jeroen Janssen (winnaar van de Bronzen Adhemar), boekhandelaar/auteur/cineast Enzo Smits (Zwart Wit) en kunstenaar Ephameron die samen nadachten over het belang van papieren publicaties.

De tweede editie: 26 maart 2019.

Op de tweede EXTD.-avond verwelkomden we tekenaars en auteurs die graag samenwerken. Paul Verrept en Ingrid Godon (De wereld, Porselein, De bank,…) beten de spits af, gevolgd door cartooniste Ilah die vertelde over haar inspiratiebronnen. Het programma werd afgesloten met een duogesprek tussen Bart Moeyaert en Korneel Detailleur (Iemands lief).

De derde editie: 15 oktober 2019.

Deze derde editie stond in het teken van de typografie en bracht een expo met affiches van vormgever Paul Cox en boeiende lezingen. Auteur Joke van Leeuwen kwam vertellen over de rol van typografie in haar uitgebreid oeuvre. Striptekenaar Lukas Verstraete speelde een spelletje grafische pingpong met vormgever Broos Stoffels. En de beruchte ontwerper Gert Dooreman werd geïnterviewd door kunstkenner Johan Pas. Een artistiek programma rond letterpret!

Onze vierde editie zal plaatsvinden op 16 maart 2020.

Meer info over Grafixx en Grafixx EXTD. op www.grafixx.be

 

 

 

© Olmo Peeters