Inktaap

De Inktaap confronteert leerlingen van 16 tot 18 jaar in het hele Nederlandse taalgebied met de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuur Prijs. Sinds 2013 kwam daar ook een nominatie uit het Caribische gedeelte van het Nederlandse taalgebied bij om de culturele uitwisseling met Suriname en Curaçao te versterken.
Elk jaar doen 150 scholen uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao mee aan dit leesbevorderingsproject. Binnen elke school vormt zich een jury. Bij de start ontvangt elke jury een handleiding en de genomineerde titels. Onder begeleiding van een leerkracht lezen de juryleden de boeken, ze gaan met elkaar in debat en beargumenteren in een juryrapport wie volgens hen De Inktaap verdient.
Tijdens de feestelijke slotdag komen alle juryleden uit Nederland en Vlaanderen samen om hun keuze te verdedigen en de auteurs te bevragen. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van De Inktaap trofee.

Inschrijven kan via www.inktaap.org

WINNAARS VORIGE EDITIES:

De Inktaap 2017: Connie Palmen - Jij zegt het
De Inktaap 2016: Stefan Hertmans - Oorlog en Terpentijn 
De Inktaap 2015: Ilja Leonard Pfeijffer - La Superba
De Inktaap 2014: Tommy Wieringa – Dit zijn de namen
De Inktaap 2013: David Pefko – Het voorseizoen
De Inktaap 2012: Yves Petry – De maagd Marino
De Inktaap 2011: Bernard Dewulf – Kleine dagen
De Inktaap 2010: Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen
De Inktaap 2009: A.F.Th – Het schervengericht
De Inktaap 2008: Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen
De Inktaap 2007: Henk van Woerden –  Ultramarijn
De Inktaap 2006: Willem Jan Otten – Specht en zoon
De Inktaap 2005: Arthur Japin – Een schitterend gebrek
De Inktaap 2004: Tom Lanoye – Boze tongen
De Inktaap 2003: Harry Mulisch –  Siegfried
De Inktaap 2002: Tomas Lieske – Franklin

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. De Inktaap wordt uitgevoerd door stichting Passionate Bulkboek uit Rotterdam, Villanella uit Antwerpen en de Nederlandse Taalunie in Suriname en Curaçao.